تجدیدنظرخواهی از دستور فروش ملک مشاعی

فرض کنید شما یک واحد آپارتمانی را با شخص دیگری شریک بوده و سهم هر کدام از شرکا به صورت سه دانگ سه دانگ می باشد. ممکن است این سوال مطرح شود در صورتی که شما مالک سه دانگ از ملک بوده و تمایل به فروختن ملک داشته باشید و شریک شما با فروش واحد آپارتمان مخالفت نماید چه راهکاری پیش روی شما است؟
به موجب قوانین موضوعه در این فروض شرکا به عنوان مالک قسمتی از ملک، اختیار مطرح نمودن دستور فروش ملک را دارند، به اینصورت که در مواقعی که ملک قابلیت افراز نداشته باشد و این موضوع توسط کارشناس ثبتی تایید شود دادگاه از طریق دستور فروش اقدام به برگزاری مزایده نموده و پس از انجام مزایده و همچنین کسر هزینه های اجرایی، مبلغ به نسبت سهم از محل فروش به شرکا پرداخت خواهد شد.
حال سوالی که مطرح می شود این است که آیا دستوری که دادگاه پیرو درخواست دستور فروش صادر می نماید قابلیت تجدیدنظرخواهی و اعتراض دارد؟ زیرا که این موضوع به مراتب در دادنامه های اصداری دیده شده است که قضات در انتهای دادنامه های صادره این عبارت را ذکر نموده که رای صادره ظرف 20 روز در دادگاه تجدیدنظر قابلیت تجدیدنظرخواهی دارد.
(مطابق تصویر زیر)
آیا دستور فروش رای (حکم و قرار) است یا دستور؟
به موجب قانون افراز و فروش املاک مشاع و همچنین آیین نامه صادره ترتیب رسیدگی واحد ثبتی و ابلاغ اوراق و ترتیب فروش املاک و غیر قابل افراز و تقسیم وجوه حاصل بین شرکاء به موجب آیین نامه خواهد بود، به موجب آیین نامه تصویب شده در صورت صدور حکم قطعی بر غیر قابل تقسیم بودن ملک دادگاه، دستور فروش آن را به دایره اجرا خواهد داد.
همانطور که مشخص است قانونگذار در مقام بیان نمودن ماهیت این تدبیر قانونی، از عبارت دستور استفاده نموده است که این عبارت در برابر رای و حکم دادگاه قرار می گیرد، بنابراین به این دلیل دستور همانند آرای قضایی (حکم و قرار) قابلیت تجدیدنظر ندارد.
ممکن است که بنابر فرم های دادنامه های صادره توسط دادگاه به صورت سهوی یا توسط دادگاه این عبارت در انتهای رای ذکر شود دستور صادره ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر درمحاکم تجدید نظر استان تهران می باشد که با توجه رویه قضایی موجود در دادگاه ها و دستور تلقی شدن دستور فروش، تجدیدنظرخواهی عمدتا با قرار رد مواجه خواهد شد، اما در این بین نیز دیده شده است که به دلیل درج این عبارت و تجدیدنظرخواهی افراد در دادگاه تجدیدنظر، قضات بدین امر رسیدگی می نمایند. که در ادامه به نمونه رای صادره نیز می پردازیم:
نمونه رای عدم پذیرش اعتراض به دستور فروش
رأی دادگاه بدوی
در خصوص درخواست 1 با وکالت آقای 1 طرفیت 2 مبنی بر فروش ملک مشاعی به لحاظ غیر قابل افراز بودن آن با توجه به تقاضای خواهان و نظر به اینکه تصمیم قطعی واحد ثبتی به شماره 34558 دلالت بر غیرقابل افراز بودن ملک … ثبت منطقه بخش … تهران دارد لذا شرایط قانونی لازم جهت پذیرش درخواست مطروحه فراهم بوده دادگاه با استناد به مقررات ماده 4 قانون افراز و فروش املاک مشاعی مصوب 22/8/1357 دستور فروش پلاک فوق الذکر را صادر و اعلام می نماید که مطابق مواد 9 و 10 قانون مذکور ملک از طریق اجرای احکام مدنی طبق مقررات قانون اجرای احکام به معرض فروش گذاشته شود و وجوه حاصله پس از کسر هزینه عملیات اجرایی بین شرکاء به نسبت سهام تقسیم گردد. دستور صادره ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر درمحاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدید نظر خواهی آقای 1 بطرفیت 2 نسبت به دادنامه شماره … مورخ … صادره از شعبه … دادگاه عمومی حقوقی تهران که بموجب آن دستور فروش ملک مشاعی صادر گردیده است از بررسی محتویات پرونده نظر به اینکه برابر مقررات ماده 330 قانون آئین دادرسی مدنی آرای دادگاهها(اعم از حکم وقرار ) قابل تجدیدنظر خواهی بوده که درمانحن فیه محکمه محترم دستور فروش ملک مشاعی راصادر نموده که دستور فروش جزءاحکام وقرار ها نبوده .لذا قراررد تجدیدنظر خواهی تجدیدنظر خواهان صادر واعلام میگردد رای صادره قطعی است.
بنابراین می توان گفت بنابر رویه غالب دادگاه ها اعتراض از دستور فروش به دلیل ماهیت دستور بودن آن قابل پذیرش نمی باشد
*برای تماس با وکیل می توانید از طریق صفحه شماره وکیل تهران ارتباط حاصل نمایید*