مسئولیت ظهرنویس در قانون جدید چک + مهلت قانونی طرح دعوی
ممکن است که شما به عنوان دارنده چک قصد انتقال چک را داشته باشید. در قانون عمل انتقال چک تحت عنوان ظهرنویسی صورت می پذیرد
به موجب قانون صدور چک جدید ظهرنویسی یا بعبارتی پشت نویسی می بایست در سامانه صیادی صورت پذیرد. یکی از سوالات اشخاص مسئولیت ظهرنویس یا پشت نویس چک می باشد که در این فرصت میخواهیم به مسئولیت ظهرنویس در قانون جدید چک بپردازیم
مسئولیت ظهرنویس در چک صیادی
زمانی که چک به طور صحیح صادر شد، صادرکننده چک در برابر دارنده و هر شخصی که انتقال به وی به صورت قانونی صورت گرفته باشد مسئول می باشد.
یکی از سوالاتی که ممکن است برای اشخاص مطرح شود مسئولیت ظهرنویس در چک صیادی می باشد. به موجب قانون صدور چک جدید در چک های صیادی عملیات صدور و انتقال می بایست در سامانه صیادی صورت پذیرد. به اینصورت که شخص پس از امضا در ظَهر (پشت) چک باید عملیات ظهرنویسی را در سامانه صیادی به ثبت برساند
بنابراین در صورتی قانون گذار عملیات صدور و انتقال (ظهرنویسی) را معتبر می داند که همه این اقدامات در سامانه صورت پذیرد.
ظهرنویس یا همان پشت نویس چک به شخصی گفته می شود که به موجب اینکه دارنده و دریافت کننده چک شده است می تواند چک را به شخص ثالث انتقال دهد. بنابراین همانطور که توضیح داده ایم این انتقال به نام شخص دیگر باید در سامانه چک های صیادی ثبت شود.
به موجب ماده 249 قانون تجارت که احکام آن در خصوص چک نیز جاری می باشد تشریح شده است که صادرکننده و ظهرنویس در مقابل دارنده چک مسئولیت تضامنی دارند
در بیان مسئولیت تضامنی در خصوص چک باید گفت که دارنده چک برای مبلغ چک می تواند برای تمام یا قسمتی از وجه چک به صادرکننده چک و همچنین ظهرنویس مراجعه نماید.
بنابراین دارنده چک با رعایت مواعد قانونی برای برگشت یا گواهینامه عدم پرداخت می تواند با طرح دعوی تمام یا بخشی از مبلغ چک را از ظهرنویس یا صادرکننده و یا هر دو مطالبه نماید.
بنابراین در پاسخ به اینکه آیا انتقال دهنده چک نیز مانند صادرکننده چک در صورت برگشت چک مسئولیت دارد؟ باید گفت که در صورت وجود شرایطی که به توضیح آن پرداخته ایم، انتقال دهنده مانند صادرکننده چک با برگشت چک مسئولیت دارد
* پیشنهاد می کنیم مقاله مهلت برگشت زدن چک صیادی را مطالعه نمایید*
مهلت قانونی طرح دعوی علیه ظهرنویس چک
به موجب ماده 315 قانون تجارت اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تأدیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آنرا مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود.
اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محالعلیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.
در توضیح آن باید این نکته را اضافه کرد که اگر دارنده چک به تکلیف خود در خصوص مواعد یاد شده (15 روز و 45 روز) عمل ننماید و چک را اصطلاحا برگشت نزند دیگر دعوای وی علیه ظهرنویس چک مسموع نخواهد بود
مرجع طرح دعوی علیه ظهرنویس چک
ممکن است این سوال مطرح شود که در صورتی که ظهرنویس به موجب توضیحاتی که پیشتر داده ایم مسئول پرداخت چک باشد در این صورت مرجع طرح دعوی علیه ظهرنویس چک در کدام دادگاه می باشد.
فرض نمایید که صادرکننده چک در تبریز و ظهرنویس در تهران ساکن باشند. به موجب قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که اقامت خواندگان دعوی متفاوت باشد، خواهان دعوی اختیار طرح دعوا را هر یک از محل ها خواهد داشت.
که در فرض بالا دارنده چک می تواند برای مطالبه وجه به دادگاه یا شورای حل اختلاف شهر تبریز یا تهران مراجعه نماید و دعوا را در آن مکان مطرح نماید.
*برای تماس با وکیل می توانید از طریق صفحه شماره وکیل تهران ارتباط حاصل نمایید*