مطالبه ضرر و زیان فسخ معامله قبل از تایید فسخ + نمونه رای
یکی از موضوعاتی که افراد ممکن است با آن مواجه شوند مطالبه خسارت ناشی از فسخ پیش از تایید آن توسط دادگاه می باشد.
- با این توضیح که ممکن است در قراردادی که موضوع آن بیع یا هر نوع تعهدی باشد پیش بینی شود که در صورت حاصل شدن شرطی طرفین بتوانند علاوه بر دریافت خسارت، اقدام به فسخ معامله نمایند.
- بگذارید با ذکر یک مثالی به توضیح آن بپردازیم، تصور کنید قراردادی فیمابین پیمانکار و کارفرما بابت ساخت یک ویلا در شمال کشور تنظیم شده باشد. پس از مشخص شدن موضوع قرارداد که ساخت ویلا می باشد و همچنین سایر تعهدات، طرفین این شرط را در قرارداد پیش بینی نموده که در صورت توقف روند ساخت به مدت یکماه توسط پیمانکار، کارفرما علاوه بر امکان فسخ قرارداد، امکان مطالبه 20 درصد از ارزش روز ملک بابت خسارات را خواهد داشت.
اما سوالی که در این بین ممکن است مطرح شود این است که آیا به صرف فسخ قرارداد توسط کارفرما امکان مطالبه خسارت وجود دارد؟
- پس از اینکه شخصی صاحب حق فسخ یا بعبارتی ذیحق بر فسخ قرارداد گردید می بایست قصد خود را مبنی بر فسخ به طرف مقابل اعلام نماید. ارسال اظهارنامه یکی از طرق قانونی مبنی بر اعلام اراده مبنی بر فسخ می باشد. اما آیا صرفا این امر کفایت می کند؟
*در این بین پیشنهاد می شود مقاله فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت مابقی ثمن معامله را مطالعه نمایید*
به اینصورت که آیا پس از ارسال اظهارنامه فسخ توسط کارفرما (در خصوص مثالی که به آن پرداختیم) شخص می تواند صرفا به استناد اظهارنامه، مطالبه خسارت نماید.
- درست است که فسخ به وسیله اراده شخصی که شرط فسخ به نفع وی در قرارداد آورده شده صورت می پذیرد، اما در صورتی در عالم حقوقی اعتبار خواهد داشت که این فسخ توسط دادگاه تایید شده باشد.
- بنابراین در خصوص مطالبه خسارت پیش از طرح دعوای فسخ باید به این موضوع اشاره نمود که تا زمانی که فسخ توسط دادگاه بررسی و تایید نشده باشد دعوای خسارات ناشی از فسخ قابل مطالبه نخواهد بود. که در ادامه به نمونه رای دادگاه در این خصوص می پردازیم:
نمونه رای