وکالت محضری در دادگاه + نمونه رای
یکی از اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی برای اشخاص تنظیم می شود وکالتنامه می باشد. به اینصورت که شخصی بابت انجام امور اداری یا مواردی همچون انتقال نسبت به اموال خود به شخص دیگری وکالت داده که شخص وکیل بتواند به نیابت و نمایندگی از شخص موکل اقدامات مقتضی را به جا بیاورد.
سوالی که در این بین ممکن است مطرح شود این است که شخصی که به عنوان وکیل مدنی شخص دیگر تعیین شده است به موجب وکالتنامه تا چه میزان اختیارات خواهد داشت
در این فرصت می خواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که اگر شخصی وکالت مدنی تنظیمی در دفترخانه داشته باشد آیا می توان به موجب آن طرح دعوا در دادگاه یا مراجع قضایی نماید
وکالت محضری در دادگاه
بنابراین همانطور که توضیح داده ایم اشخاص می توانند با مراجعه به دفتر اسناد رسمی شخص دیگری را به عنوان وکیل تعیین نماید که شخص بتواند به نیابت از موکل نسبت به انجام اموری مبادرت نماید
به موجب ماده 656 قانون مدنی عقد وکالت اینگونه تعریف شده است؛ وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید.
در توضیح باید این نکته را افزود که به وکالتی که در دفاتر اسناد رسمی برای انجام امور به شخص دیگر اعطا می گردد وکالت مدنی گفته می شود.
وکالت مدنی تنظیم شده در محضر می تواند شامل اداره امورات موکل یا نقل و انتقال نسبت به اموال باشد. به طور مثال فرض نمایید که شخصی خارج از کشور بوده و برای ملک خود شخصی را به عنوان وکیل تعیین نموده که در نبود وی بتواند اقداماتی همچون بیمه نمودن در برابر خطرات آتش سوزی و … را بجا بیاورد، اگر وکالت اعطا شده صرفا مربوط به انجام امور کاری باشد در اینصورت وکالت کاری بوده و صرفا شخص می تواند به انجام امورات اداری و نگهداری مال مبادرت نماید
در مقابل وکالت کاری، نوعی از وکالت وجود دارد که به شخصِ وکیل اختیاراتی فراتر از انجام امورات اداری داده شده و فرد می تواند علاوه بر اداره مال، اقدام به نقل و انتقال آن نماید و حتی مورد وکالت را به خود انتقال دهد.
حال سوالی که می خواهیم به آن بپردازیم این است که آیا شخصی که به عنوان وکیل مدنی تعیین شده است آیا در تمامی موارد از جمله طرح و پیگیری دعوا در مراجع قضایی همچون دادگاه صلح، عمومی و کیفری و … صلاحیت ورود داشته و می تواند به نیابت از موکل حتی اقدام به طرح شکایت کیفری نماید.
این نکته را باید افزود که در برابر وکیل مدنی، وکیل دادگستری قرار می گیرد. وکیل دادگستری به شخصی اطلاق می شود که پس از شرکت در آزمون وکالت و قبولی در آن، پس از طی نمودن دوره کارآموزی و اخذ پروانه دادگستری می تواند در دادگاه ها به نیابت از موکل طرح دعوا نموده و موضوع را پیگیری نماید.
مطابق قانون، تنها شخص وکیل دادگستری می تواند به نیابت از موکل در مراجع قضایی طرح دعوا بنماید بنابراین حتی در صورتی که شخصی از شخص دیگر وکالت با تمامی اختیارات داشته باشد نمی تواند خود راساً و به نمایندگی از موکل طرح دعوا نموده و در پرونده های قضایی ورود نماید.
در انتها ذکر این نکته نیز ضروری است، زمانی شخص می تواند با وکالت مدنی، وکیل دادگستری اخذ نماید که در متن وکالتنامه اختیار اخذ وکیل دادگستری به وی اعطا شده باشد. در اینصورت وکیل مدنی می تواند به موجب وکالتنامه، شخصی را به عنوان وکیل دادگستری برای موکل خود تعیین نماید. در ادامه به نمونه رای که شخص با وکالت مدنی اقدام به طرح دعوا در دادگاه عمومی حقوقی نموده است می پردازیم:
نمونه رای بدوی
نمونه رای تجدیدنظر
*برای تماس با وکیل می توانید از طریق صفحه شماره وکیل تهران ارتباط حاصل نمایید*