موارد تخلیه بدون پرداخت سرقفلی
![](https://vakilhatamifar.com/wp-content/uploads/تخلیه-بدون-پرداخت-سرقفلی-شکایت-از-مالک-سرقفلی-بدون-پرداخت-مبلغ.webp)
به موجب قانون روابط موجر و مستاجر، صاحب سرقفلی با عنوان مستاجر نسبت به ملک تجاری از برخی از امتیازاتی بهره مند می شود.
بنابراین درست است زمانی که ملکی دارای سرقفلی باشد حدودا 80 تا 90 درصد ارزش ملک تجاری را به خود اختصاص می دهد اما این حق به مانند مالکیت برای همیشه مستقر و پابرجا نبوده و ممکن است با اقداماتی دچار تزلزل شده و برای همیشه این حق از مالک سرقفلی ساقط شود.
تخلیه بدون پرداخت سرقفلی یکی از موضوعات و دعاوی شایع در دادگاه ها بوده که مالکین ملک های تجاری (موجر) مطرح می نمایند و ممکن است حق سرقفلی را از مستاجر اخذ نمایند.
تخلیه بدون پرداخت سرقفلی
بنابراین همانطور که توضیح داده ایم ممکن است در برخی موارد دعوای تخلیه از طرف مالک مغازه یا بعبارتی موجر مطرح شود که موجب اسقاط و پس گرفتن موضوع سرقفلی از استفاده کننده از سرقفلی گردد.
با این توضیح که شرایط و اقداماتی در ملک صورت پذیرد که مالک بدون اینکه حق سرقفلی را بپردازد تخلیه بدون پرداخت سرقفلی را از دادگاه درخواست نماید.
دادگاه پس از بررسی موضوع و رسیدگی نسبت به آن حکم تخلیه بدون پرداخت سرقفلی را صادر نموده و مالک می تواند بدون اینکه مبلغی تحت عنوان سرقفلی به مستاجر پرداخت نماید رای دادگاه را نسبت به ملک اجرا نموده و اصطلاحا سرقفلی مغازه را پس بگیرد
موارد تخلیه بدون پرداخت سرقفلی
- 1- یکی از مواردی که ممکن است این حق را برای مالک مغازه به وجود آورد که بدون پرداخت سرقفلی ملک تجاری را تخلیه نماید درج شرط ضمن عقد اجاره می باشد.
بدینصورت که در زمان تنظیم قرارداد اجاره و یا پس از آن میان موجر و مستاجر (مالک مغازه و صاحب سرقفلی) شرط شود که در صورت ایجاد شرایطی و پس از ایجاد شدن آن، مالک بتواند بدون اینکه مبلغی به صاحب سرقفلی پرداخت نماید اقدام به تخلیه سرقفلی نماید
بگذارید با ذکر مثالی به توضیح آن بپردازیم، فرض نمایید در عقد سرقفلی مغازه، مالک این شرط را برای مستاجر درج نماید زمانی که مالک بتواند هر زمان جواز ساخت پاساژ تجاری را از شهرداری اخذ کند در این خصوص بتواند ظرف یکماه بدون پرداخت مبلغ سرقفلی، تخلیه را از مستاجر بدون پرداخت مبلغی تقاضا نماید.
*پیشنهاد می کنیم مطلب تجویز انتقال منافع به غیر را مطالعه نمایید*
- 2- مطابق قانون موجر و مستاجر سال 1356 یکی دیگر از مواردی که مطابق قانون موجر و مستاجر، مجوز طرح دعوای تخلیه بدون پرداخت سرقفلی می باشد تعدی و تفریط نسبت ملک می باشد.
تعدی به معنای تجاوز از حدود اذن مالک یا اقدامی غیر متعارف علیه مال و تفریط به معنای عدم انجام تعهدات قراردادی یا متعارف برای حفظ مال دیگری می باشد.
با این توضیح که اگر مستاجر یا به عبارتی صاحب سرقفلی نسبت به ملک تجاری اقدامی نامتعارف نماید یا فعلی که منتهی به این موضوع گردد که از نظر عرفی تعدی محسوب شود می تواند دلیلی برای طرح دعوای تخلیه سرقفلی بدون پرداخت سرقفلی باشد. به طور مثال مستاجر اقدام به تخریب دیوار یا در و پنجره مغازه نماید که این اقدام از نظر عرفی تعدی محسوب شود
یا اینکه در پی عدم اقدام و انجام مواردی که عرفا نگهداری محسوب می شود ملک تخریب شود، به اینصورت که ممکن است در صورت عدم انجام نگهداری نسبت به دیوار ملک، مغازه تخریب و از بین برود.
*در این بین پیشنهاد می کنیم مقاله تغییر شغل در سرقفلی را نیز مطالعه نمایید*
- 3- یکی دیگر از مواردی که مطابق قانون روایط موجر و مستاجر مصوب 56 موجب طرح دعوای تخلیه بدون پرداخت سرقفلی می شود تغییر شغل بدون اجازه مالک مغازه می باشد. به اینصورت که مستاجر بدون اجازه از صاحب ملک تجاری اقدام به تغییر شغل مغازه نماید و این شغل مشابه شغل قبلی نباشد. به طور مثال مغازه ای که برای شغل خیاطی اجاره داده شده است توسط مالک سرقفلی به رستوران تغییر پیدا کند.
در این صورت نیز مالک مغازه می تواند بدون اینکه هیچگونه مبلغی تحت عنوان سرقفلی پرداخت کند اقدام به طرح دعوای تخلیه سرقفلی نماید.
*برای تماس با وکیل می توانید از طریق صفحه شماره وکیل تهران ارتباط حاصل نمایید*