مهلت دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به

به موجب قانون زمانی که حکم قطعی صادر شود، شخصی که حکم به نفع وی صادر شده است (محکوم له) می تواند از دادگاه تقاضای اجرای حکم را نسبت به موضوع حکم (محکوم به) بنماید.
- مهلت دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به زمانی مطرح می شود که در پی اجرای حکم و در صورت عدم دسترسی به اموال محکوم علیه، شخص محکوم له میتواند نسبت به جلب شخص محکوم اقدام نماید.
- به موجب قانون در صورتی که شخص محکوم علیه در مهلت قانونی اقدام به طرح دادخواست اعسار اقدام نماید، تا زمان مشخص شدن حکم اعسار وی جلب نخواهد شد.
در توضیح آن باید گفت زمانی که اجراییه به شخص محکوم علیه ابلاغ می شود مهلت 10 روزه برای اجرای حکم به شخص داده می شود
تصویر اجراییه
در متن اجراییه درج شده که: محکوم علیه می بایست ظرف ده روز مفاد آنرا بموقع اجرا گذارد ۲-َ ترتیبی برای پرداخت محکومٌ به بدهد.۳- مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکومٌ به از آن میسر باشد
- اما در صورتی که این امکان برای اجرای حکم فراهم نبود، محکوم علیه چه مدت زمانی برای جلب نشدن دارد یا به عبارت دیگر مهلت دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به چه میزان می باشد.
مهلت دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به
به موجب ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی شخص محکوم علیه تا 30 روز از زمان ابلاغ اجراییه به وی مهلت طرح دادخواست اعسار از محکوم به را خواهد داشت.
- با این توضیح که در صورتی اجراییه به شخص محکوم ابلاغ شود از تاریخ ابلاغ اجراییه به مدت 30 روز مهلت خواهد داشت که دعوای اعسار را ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود به طرفیت محکوم له مطرح نماید. در اینصورت طرح دعوای اعسار بدون سپردن تأمین یا معرفی کفیل یا وثیقه معتبر صورت می پذیرد. این نکته را باید اضافه نمود که تا زمان صدور حکم قطعی و تعیین تکلیف نسبت به دعوای اعسار، امکان جلب شخص محکوم علیه فراهم نمی باشد.
- در صورتی که مهلت 30 روزه منقضی شود و فرد محکوم علیه در این فرصت اقدام به طرح دعوای اعسار ننماید، زمانی از بابت طرح دعوای اعسار خارج از مهلت، شخص جلب نمی شود یا در صورت جلب شدن آزاد می شود که فرد ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار را مطرح نماید.
- اما نکته ای که باید به آن اشاره نمود این است که در این صورت محکوم له می بایست آزادی محکوم علیه را بدون اخذ تامین بپذیرد. در غیر اینصورت محکوم علیه باید شخصی را به عنوان کفیل معرفی نماید و یا وثیقه معتبر معادل مبلغ محکوم به ارائه نماید.
*در این بین پیشنهاد می شود مقاله مهلت اعسار بعد از اجراییه را نیز مطالعه نمایید*
متن ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی
اگر استیفای محکومٌ به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکومٌعلیه به تقاضای محکومٌ له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌ له حبس میشود. چنانچه محکومٌعلیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود، مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.

از وکیل سوالی دارید؟
در صورت ایجاد پرسش می توانید سوال خود را از وکیل حاتمی فر پرسیده در اینصورت اطمینان خاطر داشته باشید که پاسخ پرسش ها ظرف 24 ساعت توسط وکیل پایه یک دادگستری به شما داده خواهد شد، همچنین می توانید برای اخذ نوبت با وکیل، با ما در ارتباط باشید
تبصره۱ـ چنانچه محکومٌ علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خود را اقامه کند، هرگاه محکومٌ له آزادی وی را بدون اخذ تأمین بپذیرد یا محکومٌعلیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکومٌ به ارائه نماید، دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکومٌعلیه خودداری و در صورت حبس، او را آزاد میکند. در صورت ردّ دعوای اعسار به موجب حکم قطعی، به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ میشود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکومٌعلیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء میشود نسبت به استیفای محکومٌبه و هزینههای اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام میشود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر است. نحوه صدور قرارهای تأمینی مزبور، مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است.
تبصره۲ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس میشوند نیز مجری است.
*برای تماس با وکیل می توانید از طریق صفحه شماره وکیل تهران ارتباط حاصل نمایید*